Europafinalen

Nu ett par veckor efter hemkomst från EM och man har landat i vardagen igen är det dags för ett litet referat.

Vi hade fyra deltagare nere på Huvuddomarutbildningen som började på tisdagen. Totalt var där över 130 deltagare detta året från de flesta delarna av världen, nytt rekord. Utbildningen gick igenom alla format inom EMMA så domarna ska kunna döma allt. Blandat med teori och praktik så fick man en bra bild av de nya reglerna, nya skivan och nya formaten. Allt avslutades med en middag och certifikatutdelning på torsdagskvällen.

Fredag så började då själva EM. Vi hade fem deltagare på plats; Robert Fredenberg – Skilled OEM, Henrik Johannesson – Master OEM, May-Britt Björk – Master OEM, Marika Forsell Ingemarsdotter – Master Unlimited samt Patrik Johannesson – Expert Limited. Bedömningarna var uppdelade på både fredag och lördag för att förhindra att vissa klasser inte skulle hinnas klart på fredagen. Under fredagen fick de svenska bilarna de flesta av sina bedömningar, bara Robert och Patrik som hade kvar ljudbedömningen till lördagen. Installationen gick överlag bra för alla, Henrik tappade 3 poäng, May-Britt 1 medan övriga fick fullt. Ljudbedömningarna får man inte reda på något alls efter bedömningen utan man får helt enkelt vänta till prisutdelningen.

På lördagen fick således Robert och Patrik sina ljudbedömningar. Master Unlimited, som Marika tävlade i, var så pass många bilar att de var uppdelade i två grupper där de fyra bästa från varje gick vidare till en final under lördagen och tyvärr gick inte Marika vidare. På kvällen var det dags för EMMA Party! Många länder ställer upp med att bjuda på mat och dricka från deras respektive land. Video finns att se här.

Mer eller mindre pigga gjorde alla sig redo för sista dagen på EM. Oftast är det en stor och lång väntan inför prisutdelningen som börjar framåt 16. Som tur är finns där mycket annat att kolla på under mässan eftersom nästan alla bilmärken är där och visar upp sina nyheter för året. Även ett stort antal bilstereomärken har sina montrar på plats och för de som vill är det också en trädgårdsmässa att kolla på. När klockan närmar sig känner man sig ganska nervös eftersom man inte har någon som helst koll på hur det ska gå. Först upp på scenen var Robert som fick en snöplig fjärdeplats, trots allt ett riktigt bra resultat på EM. Sedan var det dags för May-Britt och Henrik att inta scenen. Här slutade det med en femteplats för May-Britt och en ANDRAPLATS för Henrik. Därefter var det dags för Marika som dock redan visste att hon inte var topp-8 och slapp vara nervös och slutade på en 14:e plats. Sist ut var Patrik och denna gången gick det hela vägen och en FÖRSTAPLATS på EM var säkrad hem till Sverige.

Därefter startade resan hem igen där vissa körde hela vägen medan andra stannade och övernattade i Tyskland. Summa summarum tycker vi de svenska deltagarna gjorde riktigt bra ifrån sig på EM. Nu ser vi fram emot årets säsong där vi börjar redan nu till helgen i Jönköping där fyra av fem bilar från EM kommer finnas på plats. Tveka inte att fråga efter en demo.

Officiell video från EM kan ni hitta här.

Bilder hittar ni under fliken bilder här på sidan.

Väl mött ute på tävlingarna i år!